Castagnaccio - bondekakan med antika anor

En storfavorit bland italienarna som sträcker sig långt tillbaka i tiden!

Catagnaccio är en traditionell kaka som lagas på kastanjemjöl och det unika med denna kaka är att den är naturligt fri från gluten, ägg och mjölkprodukter - vilket gör att den kan avnjutas av i princip alla smaklökar!

Det finns några olika varianter på denna kaka beroende på var i Italien den bakas men basen i receptet är alltid kastanjemjöl, vatten, olivolja, pinjenötter och russin. Som så många andra klassiska italienska rätter har även denna kaka fattigmans ursprung. Det är en typisk "bondkaka" med antika anor.

 Smaken kan först kännas lite ovan för oss i Sverige men i Italien älskar man den lika mycket som man  älskar sin Tiramisu. Vi har valt ett recept från i Toscana där den mest kända varianten av Castagnaccio kommer ifrån.

Det här receptet räcker till minst 10 portioner.

500 g  kastanjemjöl

1 liter ljummet vatten

100 g pinjenötter

En nypa torkad rosmarin

100 g russin

1 krm salt

2 dl olivolja

                              

Sätt ugnen på 220 grader. Lägg russinen i blöt.  Häll i mjöl och salt i en bunke och vispa sakta ner oljan och det ljumma vattnet. Vispa till en slät smet. Ta russinen från vattnet och krama ut dem ordentligt och rör ner i smeten tillsammans med pinjenötterna. Spara några nötter och några skedar olja. Jag har använt en fyrkantig form ungefär 25x20 och kakan ska bli ca 2-2,5 cm hög. Lägg i ett bakplåtspapper eller pensla formen med olja.  Häll smeten i kakformen och strö över pinjenötter och rosmarin. Ringla den kvarstående olivoljan över kakan och ställ in den i ugnen i ca 30 min.

 

Castagnaccio brukar för det mesta vara ganska tunn men jag har valt att göra den lite tjockare och så serverar jag kakan med creme fraiche - eller riktigt fet yoghurt - och honung. Till och med italienarna tyckte det var mums med vår nyfunna kombination vilket delvis kan bero på att castagnaccion ibland serveras med ricotta – en italiensk färskost.  Annars kan man helt enkelt servera med ett glas sött vin, helst Vinsanto.

Supergott!

Denna kaka finns med i fler av våra härliga matpaket på www.genuino.se

 

Vi önskar er en underbar helg,

- Maya & Eva, med fötterna i Rom

Kommentarer :

#1: Kalle Sandin

Är de lämpad att servera till efterrätt vid ett lite högtidligare tillfälle?

Svar: Absolut! Följ gärna även våra tips med vår yoghurtsås, det blir en härlig och spännande kombination. Servera gärna med vinsanto, italienskt dessertvin ( om ni inte hittar ett bra dessertvin rekommenderar vi annars en prosecco brut - ett lite torrare mousserande vin).
Lycka till!
Genuino

skriven

Kommentera inlägget här :