Vår nya absoluta favorit - den supergoda osten som är grunden till många härliga italienska rätter!
Denna delikatess har sitt ursprung från södra Italien, mer precis från regionen Puglia - Italiens klack - och används flitigt i den traditionella matlagningen från södern.
Scamorza är släkt med mozzarella- och provola-osten då de tillverkas på samma sätt - genom spunnen ostmassa. Grunden är densamma och det sägs att under en tillverkning av just ostsorten provola gick nånting fel och genom ett försök att korrigera felet använde man varmare vatten än vad man vanligtvis använder för att snabbt kunna arbeta ihop ostmassan och resultatet blev mer än lovande och uppskattande för den italienska matkulturen!
Namnet "scamorza" kommer troligen från verbet scamozzare som betyder "att ta bort en del" - därav dess karaktäristiska form - då man tar en del av ostmassan och hänger upp den för torkning eller rökning. Det är den rökta varianten som blivit mest populär och omtyckt för sin unika smak.

Vi är säkert alla överens om att scamorza inte är den vackraste osten - speciellt inte på foto - men smaken är att njuta av!
Scamorza äts nästan alltid varm - gärna ugnsbakad - och varje stad och region har sitt favorittillbehör.
Idag avnjuter man denna goda ost i hela Italien och har i många rätter ersatt mozzarellans plats då scamorzan har en fylligare karaktär och har dessutom en längre hållbarhet, speciellt den rökta varianten.
Blir ni sugna?
Vår personliga favorit är den rökta scamorza-osten och ni finner den i flera av våra paket på www.genuino.se!
Paketen "Den italienska veckan" och "Italien på tu man hand" bjuder på rökt scamorza med marinerade sardeller i ugn - supergott och enkelt - den hemliga och viktigaste ingrediensen är alltid att använda produkter av hög kvalitet för en äkta genuin smakupplevelse.
I vårt paket "Aperitivo - det härligt stora" har ni möjligheten att testa på Bocconcini di scamorza e pancetta som är små snittar av rökt scamorza inlindade med äkta italiensk pancetta (italiensk bacon som har en helt annan smak än den man finner i Sverige), dessa små inlindade ostknyten läggs sedan på grillen eller i ugnen - gärna med lite rosmarin eller din egna favoritkrydda!

Smaklig måltid!
- Maya & Eva, med fötterna i Rom