Cotechino con Lenticchie - låt nyår bringa lycka till din familj

 
 
Vi har nu alla firat in det nya året med festligheter och fyrverkerier. Vi har avnjutit god mat med nära och kära och ser förväntansfullt och ljust på det nya året!
 
 
Självklart firar vi in det nya året även i Italien, vad man äter under själva middagen den 31 december varierar, dock med en viktig ingrediens som riklighet; stora mängder, njutning och värme från sina nära. Middagen pågår i timmar och humöret är givetvis på topp!
 
Men det viktiga, traditionella delen sker inte fören efter att det nya året skålas in vid midnatt, Då prosecco flödar och kramar & kyssar blivit utbytta och adrenalinet rusar för nu är det dags att se in i framtiden och se vad det nya året har att erbjuda.
 
 
Cotechino con Lenticchie - ett smakprov på det nya året.
Traditionen är tydlig - linser med fläskkorv bringar lycka och förutser ditt kommande år.
Rätten äts som ett provsmak på framtiden och traditionen säger att fläskkorven - med dennes feta riklighet som förr i tiden hade en avgörande betydelse för välmående och ett långt liv - bringar just detta med riklig mat på bordet.
Fläskkorven ligger på en bädd med linser - dessa linser representerar ens kommande lycka i form av rikedom då linserna ses som mynt. Traditionen säger att linserna varsamt skall räknas för att få svar på sin rikedom och sedan avnjutas.
 
Det traditionella receptet varierar från område till område, från by till by, men grunden är densamma;
Fläskkorven, Cotechino, är kokt i ett saltlager och innehåller olika kryddor beroende på region, det kan vara allt från muskot och vitlök till kanel och vanilj.
Linserna blötläggs några timmar innan för konsistensens skull - selleri och gul lök finhackas och fräses i olivolja, när ingredienserna mjuknat och börja få färg tillsätt linserna utan vattnet, låt fräsa ännu några minuter. Ha till hands en vegetarisk eller köttgrundande fond, tillagningen tar cirka 40 minuter och under den tiden tillsätts fonden, med jämna mellanrum, lite i taget under omrörning för att låta linserna koka och få rätt konsistens.
Som sagt, detta är grunden, men många tillsätter annat i sina linser såsom lagerblad, tomatpuré, morötter, peperoncino, eller inlagda skalade tomater - kanske allt detta för att bringa ett extra kryddstarkt kommande år för vem uppskattar inte lite extra spänning i tillvaron!?
 
 
Taggar: fest, genuint, italien, italiensk mat, italienska delikatesser, lenticchie, matkultur, nyår;

Kommentera inlägget här :