Lo Gnocco Fritto

De friterade brödkuddarna från Lombardien – riktigt goda & både enkla att tillaga!

 

Lo gnocco fritto sträcker sig långt tillbaka i den lombardiska matkulturens historia då man hade gott om ister, som användes som fett i både degen och frityren. Ister var en av de grundläggande livsmedel av bönderna i regionen och fram tills 60-talet betraktades dessa härliga brödkuddar som ett självklart tillbehör till alla måltider.

Gnocco fritto är ett perfekt tillbehör – det ultimata och mest typiska sätt att avnjuta dessa är med en härlig blandning av italienskt kallskuret och småplock – passar alldeles utmärkt till våra Aperitivo-paket och som aptitretare till våra middagsupplevelser hos oss på www.genuino.se!

I vårt recept använder vi inte ister, vilket man sällan gör alls nuförtiden, utan vi använder jungfruolivolja som ger oss en extra god smak på våra gnocco fritto!

 

Lo gnocco fritto:

400g vetemjöl

2 tsk socker

2 msk olivolja

25 g jäst, saltad

200 g vatten, ljummet

Salt

 

Blanda det ljumna vattnet, jästen, olivoljan och sockret i en bunke tills jästen har lösts upp.

Tillsätt vetemjölet och några nypor salt och knåda i cirka 10 minuter för att arbeta igång jästen ordentligt. När degen är smidig, lägg över den i en bunke, slingra lite olivolja över och täck med en handduk - låt jäsa 90-120 minuter.

Kavla ut degen på mjölat bord tills degen nått en höjd på 3-5mm, skär i små rutor eller trekanter.

Nu är det dags att ta fram en kastrull och hälla i oljan för frityren, oljan ska fyllas upp till cirka 4-5 cm och värmas upp på medelhög värme.

Låt inte oljan koka då den har lätt att blir alldeles för varm och dina brödkuddar hinner bli brända innan de hinner blir klara. Fritera brödkuddarna 1-2 minuter på varje sida och lägg dem sedan på hushållspapper för att rinna av och strö över lite havssalt.

Tips är att lägga en kökshandduk lite lätt över dina Gnocco fritto eftersom att de avnjuts som bäst nygjorda och varma!

Tips! Testa även att blanda i en av våra kryddblandningar i degen eller din egen favoritkrydda - mums!

Tips! Visst att jungfruolivoljan har en otroligt god smak men den blir även relativt tung efter upphettning så jag har valt att blanda och tar hälften jungfruolivolja och andra hälften majsolja, som i sig inte har mycket smak samt har en lättare konsistens efter upphettning!

Som sagt supergoda & enkla att tillaga - kan kombineras med massa typiska italienska tilltugg & småplock. Testa med våra härliga paket på www.genuino.se med väl utvalda italienska delikatesser av hög kvalitet från våra småskaliga producenter som så mycket som möjligt använder sig av naturliga ingredienser från dess närhet. Paketen kommer direkt till din dörr inom 2-3 arbetsagar med spännande smakupplevelser! Vad väntar du på!? Kika in hos oss!

Kommentera inlägget här :