Polenta

Jag är en riktig polenta älskare!

Polenta är en antik italienskt rätt. I princip handlar det om en gröt, för det mesta gjord på majs, som man äter kokt eller grillad med tomatsås och revbenspjäll, eller men fläsk och riven pecorino - men man kan givetvis även ha andra ingredienser så som gorgonzola, grönsaker eller egen favorit på. Om man föredrar att äta polentan kokt serverar man den traditionellt på trätallrik, man lägger en ordentlig sked i mitten och plattar till den lite innan man lägger såsen ovanpå. Man kan också göra gröten lite hårdare, lägga den i en form, låta den svalna och sedan skära polentan i skivor - Nu kan man antigen fritera den eller helt enkelt grilla den. Som alltid i Italien så har alla regioner sina egna recept och specialiteter.

Polenta är som sagt mest känd i sin majsversion, men man kan använda vilket sädeslag som helst. Mjölet ser ut som småkornigt gryn - ungefär som liten bulgur eller lite grövre mald mannagryn.

Jag älskar polenta och jag älskar dinkel, så valet var inte så svårt det blev en dinkel-polenta i söndags. Med en liten smörklick och en supergod tryffel crème. Tio minuter, från det att vattnet kokat upp tog det att laga en sådan här supergod söndags middag. 

Polentan med tryffelcrème finns för tillfället i det vegetariska middagspaketet Tre Vegetariska hos oss på www.genuino.se, gå in och kika får du se!

 

Kommentera inlägget här :