Pasta del 1 - lite allmänt om pastasorterna

Att italienare älskar pasta är väl ingen nyhet men efter många år i Italien är vi fortfarande imponerad över hur mycket spaghetti de stoppar i sig. Jag känner många, speciellt män, som äter en tallrik pastasciutta två gånger om dagen, alla veckans dagar.

Tjugoåtta kg per person och år äter man i Italien och Sverige ligger på 4 plats som pasta ätare i världen!

 
Nu lite om varianter på hur en pasta kan serveras.
Pastasciutta - är en pastarätt med kokt pasta med tillhörande sås.
Minestra - om man istället har pastan i en soppa.
Pasta al forno - är pasta i ugn såsom rätterna lasagne och cannelloni.
 
Pasta kan vara secco torr eller fresco färsk och även all'uovo - gjord på ägg. Sen har vi även ripiena - fylld pasta som ravioli. Pasta kan även beskrivas genom dess längt, alltså corta kort eller lunga lång pasta.
Med andra ord - kärt barn har många namn!
 
Pasta al dente - betyder att man kokar pastan men lämnar lite tuggmotstånd. Det blir mycket godare och mer lättsmält. Vi kommer att prata mer om hur man kokar den perfekta pastan på italienskt vis i nästa pasta-avsnitt.
 
Den allra vanligaste och jag skulle nog säga mest älskade pastasciutta är al pomodoro e basilico - med tomat och basilikasås. Man använder för det mesta passerade tomater, olivolja lök eller vitlök och färsk basilika och serverar med riven parmesan.
 

Pasta, i italienska hem och på Trattoria är inget man direkt experimenterar med. Det är som det mesta i Italien, man följer traditionen. Fördelen är att varenda liten by har sina egna traditioner så pastarecepten är ofantlig många.

Vi på Genuino kommer att publicera massor med traditionella pastarecept här på bloggen.

Bara en sista liten fundering: pasta med kyckling – jag googlar och hittar recept men jag har aldrig sett det på en restaurang meny, jag har aldrig blivet bjuden på det och Sarah (en italiensk krögare i Stockholm) har den här regeln - en italiensk restaurang med pasta al pollo – pasta med kyckling på menyn är ingen italiensk restaurang - så det så!

 
Spaghetti alle vongole - spaghetti med småmusslor gjord på traditionellt vis av vår köksmästarinna Paola!
Det är henne ni kommer att lära er av om ni kommer och besöker oss här i Rom - se under fliken "Kom till Rom" på www.genuino.se för mer information.
 

Kommentera inlägget här :