Pasta del 2 - att koka pasta

 
- Att koka pasta är en konst -
 
Det finns många klassiska misstag bland oss svenskar när vi ska koka vår pasta - och det är inte bara bland oss svenskar utan detta sker världen över . även i Italien.
 
Vi ska nu ger er lite enkla tips och fakta om hur man kokar och serverar pasta.
Det vi kommer ge er nu är grunderna - men sen för den perfekta pastan är det de små detaljerna som gör skillnad,
vilket vi kommer att återkomma till i framtiden.
 
Först och främst behövs en rymlig kastrull då första regeln är att det krävs mycket kokvatten till pastan - räkna med 1 liter vatten till 100g pasta.
 
"En levande maträtt - pastan är full av liv och behöver gott med utrymme för att mogna och blomma ut till en vacker ros"
 
En av anledningarna till att vattnet inte fortsätter att koka när du lägger i pastan är just att man använder för lite vatten och då stannar kokningen vilket det absolut inte får göra för ett lyckat resultat.
 
Salt är en annan viktig del - använd allra helst grovt salt cirka 10g per liter vatten. Man häller i saltet när vattnet kokar och låt saltet lösas upp i det kokande vattnet innan pastan tillsätts.
 
Pastan - läggs i kraftigt kokande vatten, eftersom att vattnet inte får sluta koka, rör direkt så att pastan inte klistrar ihop sig. Pasta ska alltid koka utan lock och man ska röra ofta. Om  det är färsk pastan ni kokar kan man hälla några droppar olivolja i vattnet för att vara säker på att den färska pastan inte klibbar ihop sig.
 
Koktid - håll dig till koktiden på paketet men börja med att göra små smakprov någon minut innan utsatt tid.
 
Al dente - betyder att pasta ska behålla lite tuggmotstånd, det gör att pastan blir mer lättsmält och definitivt mycket godare - du får då känna pastans alla karaktärer och uppleva att pastan faktiskt har en smak som spelar stor roll i de italienska pastarätterna. När pastan kokas sönder blir den mer till en gröt och förlorar all sin karaktär och smak.
 
"En äkta pasta visar sin själ när den nåt det perfekta stadiet av al dente"
Detta ordspråk menas med att när du biter av ett provsmak på pastan ska du fortfarande se en liten vitare mitten som ska vara tunn och fin, då är pasta klar - det är pastans själ du ser!
 
  
 
När pastan kokat klart, häll av vattnet direkt och spara eventuellt ett par decilitrar av kokvattnet vid sidan om ifall det skulle behövas för att dryga ut din pastasås. Skölj aldrig pastan under kallt vatten om du inte ska göra en kall pasta.
Om ni har förbereder en pastasås på spisen häll över pastan direkt i såsen, eventuellt häll tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt en av våra härliga italienska crèmer som ni finner i våra matpaket som är perfekta som pastasås - snabbt, enkelt med genuin smakupplevelse!
Rör om pastan med såsen, blir det för torrt ta några skedar av pastans kokvatten.
Nyriven ost ställer man på bordet så att var och en kan ta själv - generellt häller man aldrig i ost direkt i pastarätten då osten inte ska smälta helt utan avnjuts som bäst halvsmält på rätten.
Kom ihåg att inte alla pastarätter serveras med ost. Vi har tyvärr varit med om att parmesanost har strötts över spaghetti alle vongole - musselpasta och det skulle vi vilja påstå är att häda!

Kommentarer :

#1: Lars Nääs

Guda gott!

skriven

Kommentera inlägget här :