Carnevale

Nu firas Carnevale för fullt här i Italien!

Människor på gator och torg går utklädda - unga som gamla - och konfettin flyger i luften.
Konfettin är en symbol för lycka som man kastar upp och låter falla på de personer man vill bringa lyckan till.

Ordet Carnevale betyder "kött gäller" och menas med att det är nu man ska njuta för fullt, med mängder av mat och fint kött innan fastan börjar - Carnevalen började på riktigt igår på fettorsdagen giovedi grasso och slutar på tisdag martedi grasso.

Det sägs att förr i tiden var man utklädd under hela denna period och att högklassens folk bytte plats med sitt tjänstefolk för en hel dag - tjänstfolket fick då äta gott och styra över den familj de vanligtvis arbetade för - helt enkelt testa på deras liv att leva.

Vi firade giovedi grasso med härliga blandningar av kallskuret, korvar, ostar och goda grönsaker.. Lite liknande vårt Salami- och Aperitivopaket! 



Besök oss på www.genuino.se


Castagnaccio - bondekakan med antika anor

En storfavorit bland italienarna som sträcker sig långt tillbaka i tiden!

Catagnaccio är en traditionell kaka som lagas på kastanjemjöl och det unika med denna kaka är att den är naturligt fri från gluten, ägg och mjölkprodukter - vilket gör att den kan avnjutas av i princip alla smaklökar!

Det finns några olika varianter på denna kaka beroende på var i Italien den bakas men basen i receptet är alltid kastanjemjöl, vatten, olivolja, pinjenötter och russin. Som så många andra klassiska italienska rätter har även denna kaka fattigmans ursprung. Det är en typisk "bondkaka" med antika anor.

 Smaken kan först kännas lite ovan för oss i Sverige men i Italien älskar man den lika mycket som man  älskar sin Tiramisu. Vi har valt ett recept från i Toscana där den mest kända varianten av Castagnaccio kommer ifrån.

Det här receptet räcker till minst 10 portioner.

500 g  kastanjemjöl

1 liter ljummet vatten

100 g pinjenötter

En nypa torkad rosmarin

100 g russin

1 krm salt

2 dl olivolja

                              

Sätt ugnen på 220 grader. Lägg russinen i blöt.  Häll i mjöl och salt i en bunke och vispa sakta ner oljan och det ljumma vattnet. Vispa till en slät smet. Ta russinen från vattnet och krama ut dem ordentligt och rör ner i smeten tillsammans med pinjenötterna. Spara några nötter och några skedar olja. Jag har använt en fyrkantig form ungefär 25x20 och kakan ska bli ca 2-2,5 cm hög. Lägg i ett bakplåtspapper eller pensla formen med olja.  Häll smeten i kakformen och strö över pinjenötter och rosmarin. Ringla den kvarstående olivoljan över kakan och ställ in den i ugnen i ca 30 min.

 

Castagnaccio brukar för det mesta vara ganska tunn men jag har valt att göra den lite tjockare och så serverar jag kakan med creme fraiche - eller riktigt fet yoghurt - och honung. Till och med italienarna tyckte det var mums med vår nyfunna kombination vilket delvis kan bero på att castagnaccion ibland serveras med ricotta – en italiensk färskost.  Annars kan man helt enkelt servera med ett glas sött vin, helst Vinsanto.

Supergott!

Denna kaka finns med i fler av våra härliga matpaket på www.genuino.se

 

Vi önskar er en underbar helg,

- Maya & Eva, med fötterna i Rom

Scamorza - en italiensk delikatess som passar till allt!

 
Vår nya absoluta favorit - den supergoda osten som är grunden till många härliga italienska rätter!
 
Denna delikatess har sitt ursprung från södra Italien, mer precis från regionen Puglia - Italiens klack - och används flitigt i den traditionella matlagningen från södern.
 
Scamorza är släkt med mozzarella- och provola-osten då de tillverkas på samma sätt - genom spunnen ostmassa. Grunden är densamma och det sägs att under en tillverkning av just ostsorten provola gick nånting fel och genom ett försök att korrigera felet använde man varmare vatten än vad man vanligtvis använder för att snabbt kunna arbeta ihop ostmassan och resultatet blev mer än lovande och uppskattande för den italienska matkulturen!
 
Namnet "scamorza" kommer troligen från verbet scamozzare som betyder "att ta bort en del" - därav dess karaktäristiska form - då man tar en del av ostmassan och hänger upp den för torkning eller rökning. Det är den rökta varianten som blivit mest populär och omtyckt för sin unika smak.
 
Vi är säkert alla överens om att scamorza inte är den vackraste osten - speciellt inte på foto - men smaken är att njuta av!
  
Scamorza äts nästan alltid varm - gärna ugnsbakad - och varje stad och region har sitt favorittillbehör. 
Idag avnjuter man denna goda ost i hela Italien och har i många rätter ersatt mozzarellans plats då scamorzan har en fylligare karaktär och har dessutom en längre hållbarhet, speciellt den rökta varianten.
 
 
Blir ni sugna?
Vår personliga favorit är den rökta scamorza-osten och ni finner den i flera av våra paket på www.genuino.se!
 
Paketen "Den italienska veckan" och "Italien på tu man hand" bjuder på rökt scamorza med marinerade sardeller i ugn - supergott och enkelt - den hemliga och viktigaste ingrediensen är alltid att använda produkter av hög kvalitet för en äkta genuin smakupplevelse.
 
I vårt paket "Aperitivo - det härligt stora" har ni möjligheten att testa på Bocconcini di scamorza e pancetta som är små snittar av rökt scamorza inlindade med äkta italiensk pancetta (italiensk bacon som har en helt annan smak än den man finner i Sverige), dessa små inlindade ostknyten läggs sedan på grillen eller i ugnen - gärna med lite rosmarin eller din egna favoritkrydda!
 

Smaklig måltid!
 
- Maya & Eva, med fötterna i Rom