Nässelrisotto

 
 
Det naturen har att erbjuda - nu är nässelperioden i full gång!
 
 
"Att gå på skogspromenad och komma hem med en korg full av nyplockade smaker som man sedan ordnar en härlig middag på är något som jag verkligen uppskattar och något alla borde unna sig"
 
Här runt Rom brukar vi plocka vildsparris i april, den är tunnare och mycket smakrikare är den odlade - ungefär vid samma tidpunkt plockar vi de gröna bladen som växer runt vallmon (papaver rhoeas) och cikoria som man oftast tillagar genom att låta de kokas upp och sedan fräsas i olivolja och vitlök - superenkelt, nyttigt & underbart gott!
 
Blir ni någon gång bjudna på Misticanza i Italien får ni en sallad, eller kokta grönsaker, gjorda på vilda växter och örter - kan kännas lite ovanligt första gången eftersom att en del växter är lite håriga och ger en annorlunda konsistens - men detta är en riktig delikatess och inte att missa om ni får chansen.
 
 
Något som finns mycket av i Sverige och som nu är färdiga att plocka är brännässlan - på nässelväxten plockar man skotten - de där ljusgröna nyss utvuxna bladen - och vipps så har du din huvudingrediens till din risotto!
Det som sedan behövs är 1 liter grönsaksbuljong/kokat vatten, vitt vin, två nävar carnaroli-ris per person,
olivolja och gärna en schalottenlök (annars går det även bra med en vanlig gullök) och lite lagrad riven ost
- gärna en riktigt god pecorino- eller parmesanost -
för att tillsätta på slutet för att få till den där äkta krämiga risotto-konsistensen. 
 
Plocka, tvätta och hacka nässlorna och ha buljongen varmt redo.
Hacka löken och fräs den i olivolja, när löken är genomskinlig lägger du ner dina hackade nässlor och låter det fräsa några minuter så att nässlorna mjuknar till.
När nässlorna mjuknat tillsätter du riset och låter det fräsas på ytterligare någon minut och sedan på med det vita vinet, en till två deciliter, och låter det puttra tills vinet har dunstat bort.
Börja med att tillsätta några slevar med buljong - lägg på locket och låt puttra -  efter ca 5 minuter är det dags att tillsätta lite mer buljong och rör om lätt och fortsätt så tills det har passerat ca 20 minuter - då brukar riset vara färdigt men kolla alltid med ett riskorn först och smaka så att riset har fått ett bra tuggmotstånd.
Sist rör du ner den rivna osten - om du inte har pecorino- eller parmesanost testa med västerbottenost eller en annan ost med lite starkare smak.
Vi brukar alltid strö över torkade peperoncino-chili flingor på risotton när den väl ligger på tallriken - peperoncino använder man flitigt inom den italienska matkulturen som smakförhöjare, så var försiktig så ni inte använder för mycket då den lätt tar över de andra smakerna - samma gäller för osten - tänk på att nässlorna bjuder på en naturlig delikat smak som ni inte vill missa!! :) 
 
.