Pomodori secchi - soltorkade tomater

 
  En av det italienska kökets absoluta huvudingredienser - tomaten.
 
 Italienska tomater är allt annat än de svenska..
..visst att man kan odla goda tomater i Sverige men den där riktigt goda, färska, smakrika och samtidigt fylliga karaktär som de italienska tomaterna bär är svåra att hitta någon annanstans. 
 
Tomaterna kan man njuta av på många goda sätt - färska som de är, hela inlagda, i goda tomatsåser och som puré och sen har vi ett annat utmärkt sätt att förvara dem på - genom att torka tomaterna på galler i den varma augustisolen - och det är dessa vi ska få smaka på idag!
 
En äkta italiensk hemmafru vet precis hur man tar vara på sina råvaror till fullo och hanterar dem med kärlek.
De färskvaror som inte äts upp direkt av familjs alla medlemmar förvaras med omsorg genom hemkokta såser, inläggningar och torkning på olika vis - varje by och familj har sina egna hemliga genuina traditionella knep för att uppnå perfekta resultat.

Ett av de vanligaste sätten är att äta soltorkade tomater inlagda i olivolja, precis som de är - supergott & enkelt.

Men nu med våra härliga matpaket på vår hemsida kan ni nu lägg in era soltorkade tomater själva!
Riktigt kul och spännande - här kan du låta din fantasin flöda fritt - och resultatet blir nästan alltid otroligt gott - hemligheten för ett lyckat resultat är bra råvaror av högsta kvalitet!
 
Idag kommer vi att visa er två varianter av inlagda soltorkade tomater.
Första inläggningen - med torkad rosmarin och små äkta italienska kapris (svåra att finna dessa kapris i Sverige med bra kvalitet men ni hittar dessa små godingar i våra matpaket - supergoda även att äta färska!)
Andra inläggningen - med fint skivad fänkål (kom ihåg att ta med den fina gröna "blommorna" i mitten som ger mest smak) och färsk persilja (går utmärkt med torkad men personligen älskar jag doften av färska kryddor men torkade ger mer smak och håller längre i inläggningar).
Tips på andra ingredienser är bland annat sardeller om ni kan blanda med Genuinos egna kryddblandningar som kommer med i alla våra matpaket - där ni även alltid får med tips och tricks specifikt för det matpaket du har valt! 
 
Gör såhär: Skölj och torka de soltorkade tomaterna och hacka upp och förbered dina ingredienser - på min bricka ser ni sköljda tomater och småkapris samt fint skivad fänkål, persilja och vitlök (här i Italien finns röd vitlök som kommer från Sicilien, den har en sötare karaktär - supergod -  så jag kommer att använda mycket av denna i min inläggning, använder ni vanlig vitlök kan ni använda en mindre mängd - vi har en crème gjord på röd vitlök i några av våra matpaket - kika på vår hemsida - helt unik smak).
 
 
Förbered två glasburkar att förvara dina inläggningar i - börja med att lägga ett lager med soltorkade tomater sedan på med ett lager av dina favorit ingredienser och varva sedan så tills du har fyllt din glasburk - förpacka dina ingredienser kompakt genom att ständigt pressa dem nedåt medans du varvar lager på lager - detta så att tomaterna kommer i kontakt med alla smaker.

 
 
Fyll på med olivolja så att tomaterna täcks - låt inläggningen gärna stå minst någon dag men de är goda redan efter någon timme. Om ni känner redan nu att ni kommer att mumsa på dessa härliga tomater inom de närmsta dagarna kan ni låta inläggningen stå ute bara det är mörkt och svalt - annars rekommenderar vi att ni förvarar dem i kylskåpet men tar ut dem något timme innan - de är godast i rumstemperatur då man kan känna smaker till fullo!
 
 
Ps! Kom ihåg att leka med fantasin och testa med era favoritingredienser - som ni ser på min ena blandning har jag nästan lika mycket soltorkade tomater som finriven fänkål - tycker fänkål är otroligt gott speciellt tillsammans med tomaterna, men kom ihåg att när ni använder färska råvaror är det alltid bäst att ni avnjuter dessa inom en vecka dock om ni använder torra råvaror håller de länge länge!
 
Kika in på vår ebutik och testa ett av våra matpaket - handplockade italienska råvaror av högsta kvalitet förpackade för hand av oss i Rom - www.genuino.se.
Paketen är skräddarsydda för en genuin smakupplevelse utöver det vanliga och med varje paket tillkommer recept, tips och tricks.

Pasta del 1 - lite allmänt om pastasorterna

Att italienare älskar pasta är väl ingen nyhet men efter många år i Italien är vi fortfarande imponerad över hur mycket spaghetti de stoppar i sig. Jag känner många, speciellt män, som äter en tallrik pastasciutta två gånger om dagen, alla veckans dagar.

Tjugoåtta kg per person och år äter man i Italien och Sverige ligger på 4 plats som pasta ätare i världen!

 
Nu lite om varianter på hur en pasta kan serveras.
Pastasciutta - är en pastarätt med kokt pasta med tillhörande sås.
Minestra - om man istället har pastan i en soppa.
Pasta al forno - är pasta i ugn såsom rätterna lasagne och cannelloni.
 
Pasta kan vara secco torr eller fresco färsk och även all'uovo - gjord på ägg. Sen har vi även ripiena - fylld pasta som ravioli. Pasta kan även beskrivas genom dess längt, alltså corta kort eller lunga lång pasta.
Med andra ord - kärt barn har många namn!
 
Pasta al dente - betyder att man kokar pastan men lämnar lite tuggmotstånd. Det blir mycket godare och mer lättsmält. Vi kommer att prata mer om hur man kokar den perfekta pastan på italienskt vis i nästa pasta-avsnitt.
 
Den allra vanligaste och jag skulle nog säga mest älskade pastasciutta är al pomodoro e basilico - med tomat och basilikasås. Man använder för det mesta passerade tomater, olivolja lök eller vitlök och färsk basilika och serverar med riven parmesan.
 

Pasta, i italienska hem och på Trattoria är inget man direkt experimenterar med. Det är som det mesta i Italien, man följer traditionen. Fördelen är att varenda liten by har sina egna traditioner så pastarecepten är ofantlig många.

Vi på Genuino kommer att publicera massor med traditionella pastarecept här på bloggen.

Bara en sista liten fundering: pasta med kyckling – jag googlar och hittar recept men jag har aldrig sett det på en restaurang meny, jag har aldrig blivet bjuden på det och Sarah (en italiensk krögare i Stockholm) har den här regeln - en italiensk restaurang med pasta al pollo – pasta med kyckling på menyn är ingen italiensk restaurang - så det så!

 
Spaghetti alle vongole - spaghetti med småmusslor gjord på traditionellt vis av vår köksmästarinna Paola!
Det är henne ni kommer att lära er av om ni kommer och besöker oss här i Rom - se under fliken "Kom till Rom" på www.genuino.se för mer information.
 

La festa della Donna - Kvinnodagen

 
Idag är det den internationella kvinnodagen - La festa della donna - den 8 mars.
 
Kvinnodagen firades för första gången år 1909 i USA för att hylla och fira resultaten av både sociala, politiska och ekonomiska nya villkor - för kvinnornas rätt i samhället.
 
Detta spred sig snabbt i Europa och firades för första gången officiellt i Italien 1922 - tack vare initiativ av det kommunistiska partiet som sedan innan firade sin eget parti den 12 mars.
 
I början av 50-talet tog den kommunistiskt aktiva kvinnan Teresa Mattei denna dag till nya höjder och förklarade Mimosa som kvinnornas växt som hade sin första blomning i början av mars.
Med dess vackra starka färg och ljuvliga doft skulle denna blomma representera kvinnans styrka.
Mimosan kräver fin jord, regelbundet vatten och fin skötsel för att ge en sin mäktiga och vackra blomster - vilket även detta var ett tecken på att man måste ta hand om sina kvinnor och visa resekt för god framtid.
 
För att visa denna omtanke ger man kvinnorna en gren med mimosa-blomster varje år den 8 mars.
 
 
Vi önskar er alla en underbar kvinnodag - ut och fira!
 
- Maya & Eva, med fötterna i Rom